ПРВА РЕГИОНАЛНА СИГУРНА КУЋА ОБЕЛЕЖИЛА ГОДИШЊИЦУ
28.08.2012

Пригодном свечаношћу обележено је годину дана од оснивања прве Регионалне сигурне куће, која се налази у Градској општини Палилула. По речима Слађане Живковић Костић, директорке ове установе, Сигурна кућа у Нишу протеклих годину дана била је уточиште за 59 жена и 52 деце жртава породичног насиља. Бранкица Јанковић, државна секретарка у Министарству рада запошљавања и социјалне политике Владе Републике Србије, нагласила је да ће Министарство радити на томе да се створе законски услови да жене не буду у сигурним кућама, већ у својим кућама а да насилници буду процесуирани. Потребно је да радимо на оснаживању жена како би могле да буду самосталне. Нажалост, чињеница је да  сигурне куће у овом тренутку морају да постоје како би угрожене жене имале место где да се склоне - рекла је Јанковићева. Као позитиван пример, она је навела велико разумевање привредника, подршку волонтера и организација младих за овај програм.

Члан Градског Већа Братислав Ранђеловић нагласио је да ће Град Ниш учинити све да финансирање рада Сигурне куће учини стабилним. “Планови за наредну годину су да ова установа, која је већ стала на своје ноге, настави са радом. Слађана Живковић Костић, директорка Сигурне куће, објаснила је да су кориснице током боравка у кући имале и психолошку подршку а да је остварена и добра сарадња са Националном службом за запошљавање. Уз помоћ различитих програма, радне обуке и преквалификације, током боравка у Сигурној кући, пет жена је засновало стални радни однос.

Овом догађају у име руководства општине Палилула, присуствовали су Милош Стојковић, председник Скупштине и Златко Шемић, члан општинског Већа Палилуле.

Прослава "првог рођендана" обележена је пригодним програмом дечијег хора "Вилењаци" и поделом признања - захвалница установама и организацијама за помоћ и подршку у раду Сигурној кући у Нишу.

Признања су уручена градским општинама Палилула, Пантелеј, Медијана, Представнику амбасаде Словачке и почасном конзулу у Нишу, КЛЕР–Канцеларија за локални економски развој, Партнерство за образовање и развој заједнице, основној школи „Вожд Карађорђе“, основној школи „Коле Рашић“, Медија центару Ниш, Социете Генерале Банка, ОТП Банка, Колу српских сестара, Ротари клубовима „Константин Велики“ и „Медијана“, Мсје Бриколаж, Филип Морис, ДМ Дрогерија, Козметик Плус, Сцени оф театар „Трећа Половина“, Српској Напредној странки-Општински одбор Медијана, УРС Форум жена, ДС Форум жена општинског одбора Медијана, Клиници за стоматологију, Синдикату  „Независност“, Синдикату полиције. За успешну сарадњу одато је признање Заводу  за васпитање омладине и Центру за социјални рад „Свети Сава“ а обележавање јубилеја помогли су и Покрет Трећег Доба, Радња за израду торте и колача „Драгана“ Доњи Матејевац, Ресторан „Тодор“ и Рестроан „Американац“

ФОТОГРАФИЈЕ